Natuurstoffen

Katoen

Afbeelding: StockSnap

Bij Natuurmode.nl vindt je producten die voor het grootste deel gemaakt zijn van natuurlijke stoffen. Soms kan er, in verband met een gewenste eigenschap, een zeer gering deel van een andere stof aan het materiaal worden toegevoegd.

Acetaat
-Acetaat is een halfsynthetische vezel en is gemaakt uit chemisch veranderde cellulose. Acetaat is licht, maar toch stevig. Het materiaal lijkt sterk op natuurzijde, is zeer soepel, krimpt bijna niet, is kreukarm en snel droog. Acetaat gebruikt men vaak als voeringsstof of om andere stoffen lichter te maken.

Cupro
-Cupro wordt ook uit cellulose gemaakt en lijkt erg op zijde door de glans en de luxueuze uitstraling.

Hennep
-De henneptextiel is zeer sterk en gaat veel langer mee dan gewone katoen. Hennep wordt al heel lang gebruikt voor het maken van zeilen en kleiding.

Katoen
-Katoen is een zachte, eencellige vezel, die uit de opperhuid van de zaden van de katoenplant groeit. De vezels worden tot draden gesponnen en als dan gebruikt om zacht, luchtdoorlatend textiel van te maken.

-Biologisch katoen is geteeld zonder het gebruik van landbouwgif als pesticiden.

Kunstzijde, rayon of viscose
-Rayon en Viscose zijn de namen voor kunstzijde dat later rayon werd genoemd en vervolgens veranderd in viscose. Viscose is een kunstmatig vervaardigde vezel op basis van de natuurlijke grondstof cellulose uit bijvoorbeeld houtpulp terwijl het zachter en soepeler dan katoen is. Kunstzijde moet niet worden verward met de veel modernere stoffen, die vervaardigd zijn uit synthetische vezels.

Modal
-Modaltextiel wordt gemaakt van modalvezels, een kunstmatige vezel uit natuurlijke cellulose uit de beukenboom en is vlamwerend, krimpt en verkleurt niet en kan tot 50% meer water opnemen dan katoen.

Natuurzijde
-Zijde is een natuurlijke substantie die wordt afgescheiden door bepaalde insecten en stolt bij contact met de lucht. Bekende voorbeelden van deze natuurlijke productie levert de zijderups en bepaalde spinnensoorten die geschikt zijn voor de zijdeteelt. Deze textielvezel als ook het daaruit vervaardigde textiel wordt aangeduid als zijde. Zijden weefsels zijn geliefd vanwege hun glans, souplesse en zachte textuur, maar de productie is kostbaar.

Sojavezel
-De sojavezel wordt van afval uit de productie van soja- en tofuproducten gemaakt en levert een stof op die zowel sterk, soepel, zacht, warm, vochtabsorberend als ventilerend is.

Tencel® of Lyocell®
-Lyocell® of Tencel® is een vezel die wordt gemaakt van puur natuurlijke houtcellulose en via een nat spinproces wordt gesponnen. Hierbij ontstaat de soepele stof die zacht is zijde, makkelijk te verzorgen, absorbeert vocht beter en is sterker dan katoen.

Wol
-Wol is een natuurlijk product en wordt genoemd naar de oorsprong zoals:

-Alpaca wol komt van de berglama, de alpaca. De wol is zacht maar sterker, warmer en lichter dan de wol van schapen.

-Kasjmier wol of ook wel cashmere is afkomstig van de Kasjmirgeit en is een fijne en zeer zachte soepele vezel. Een van de duurste wolsoorten en daarom vaak gemengd met Merino of andere wol.

-Mohair wol komt van de angorageit. De wol is zijdeachtig glanzend en wordt gebruikt voor luxueuze weefsels.

-Merino wol komt van het merinoschaap en kriebelt niet. Per vierkante centimeter groeien bij een merino tien keer zoveel haartjes als bij een gemiddeld ander schaap.